JUTTUNURKKAUS

Juttunurkkaukseen ei vielä vuonna 2022 ole toistaiseksi toimitettu uusia juttuja!

  

****

HAASTATELTAVANA KERHOMME UUSI JÄSEN RIKU SIVONEN

Riku Sivonen on tuttu näky Tampereen Kaupin kisoissa jo muutamalta viime kesältä. Tällöin hän  on ehtinyt avustaa myös muita harrastajia näiden koirien handlerina. Nyt, kun Tifo on saavuttanut riittävän kilpailuiän, voivat senkin kisailemiset  ovaaleilla toden teolla alkaa. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, mihin tuo lahjakas koira vielä pystyykään! Tulevana kesänä Riku on lupautunut edustamaan koirineen Turun Greyhound Klubia. Reipaasta ja monitaitoisesta Rikusta TGK saa myös tarvittaa lisäosaamista kerhon toimintoihin. 

1. Kuka olet? Miten esittelet itsesi?

Olen Riku Sivonen ja hiljattain muuttanut asumaan Teijon kylään Salon lähelle. Muutin sinne Sastamalasta työpaikan vaihdon johdosta.

2. Miten tulit tähän lajiin?

Veljeni vanavedessä. Seurasin muutamana kesänä kilpailuita, ja 2019 lupauduin auttamaan kilpailuttamaan koirat SM-kilpailussa.

Lopullinen niitti oli Irlannin-reissulla mukana olo, siellä tuli tutustuttua ihmisiin lajin ympäriltä paremmin. Reissussa minua kauniisti sanottuna painostettiin ja aivopestiin grey-harrastajaksi ja se tuotti tulosta, sillä hommasin nykyisen koirani jo melkein heti reissun jälkeen.

3. Olet halunnut liittyä TGK:n jäseneksi? Miksi?

Muutettuani Turun lähistölle tuntui loogiselta liittyä TGK:hon.

4. Mitä odotat kerhon toiminnalta?

Odotan mahdollisuutta ratatreenaukseen ja samalla tutustuu varmasti muihinkin paikallisiin harrastajiin.

5. Miten itse voit osallistua kerhon toimintaan? Mikä voisi olla panoksesi kerholle?

Aluksi varmasti olen mukana talkoissa, ja ajan kanssa tulee tutustuttua eri tehtäviin ja otettua niitä haltuun.

6. Millaisia ovat tulevan kesän tavoitteesi/ toiveesi harrastamisen suhteen?

Tavoitteena on saada Tifolle suoritetttua lisenssit ja saada kilpailtua.

7. Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi tämän harrastuksen suhteen?

Tämä kesä 2021 menee oppimis-/ tutustumismielessä lajiin oman koiran kanssa. Ajatuksissa on saada Tifolle kaveriksi toinenkin grey.


8. Mitä muuten Tifolle kuuluu Tifolle? Miten esittelisit koirasi?

Tifolla ja minulla on ollut paljon uutta muuton johdosta, ollaan etsitty maastoja ja löydetty kavereita sille. Tifo on koirana oikea ruutipöksy ja hurmuri. Olen saanut kuulla monen huokaavan, että ompas kaunis koira. Ja sai Tifo kesällä Helsingissä pieneltä tytöltä,  joka hädin tuskin osasi edes kävellä, pusunkin nenänpäähänsä. Käveltiin perhettä vastaan ja tyttö alkoi itkeä takanamme. Pysähdyttiin katsomaan, jolloin hän riensi Tifon luo ja muiskasi tätä. Tifolla on myös Suomen nopein koira -titteli, joka kilpailtiin syksyllä Liperissä.

9. Miten valmistaudutte tulevaan kauteen?

Olen liittynyt GRL:ään ja TGK:hon, Tifolle pitää vielä ostaa kilpailuvarusteita ja alkaa kohottaa sen kuntoa, kunhan nämä jäiset kelit hellittävät.

10. Miten kehittäisit lajiamme?

Itse kilpailutapahtuma on teknisesti toimiva, ja ihmiset osaavat asiansa tehtävissä. Katsomon puolelle voisi saada lisää jännitystä lähdöistä jotenkin. Laki ei varmaan salli ihan vedonlyöntiä, mutta voisi sieltä joku rako löytyä siihen, että arvaa oikein lähdön voittajan.

Rikua haastatteli 15.3.2021 TGK:n sihteeri Ilkka JUTTUNURKKAUKSEN VIERAANA EEVA KARVONEN

Metsämäen ravirata rakennettiin aikoinaan vanhan Metsämäen kartanon maille. Se korvasi vuonna 1973 käytöstä poistuneen Kupittaan raviradan. Metsämäki avattiin hevosurheilulle maaliskuussa 1978. Radan toiminnasta vastaa Turun Hippos ry.

Kesällä 2021 tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Turun Greyhound Klubin ovaali valmistui Metsämäen raviradan keskelle. Olemme kiitollisia saatuamme nämä vuosikymmenet hyvässä yhteistyössä hevosväen kanssa käyttää areenaamme ja järjestää siellä kesäisin lukuisia jännittäviä koirakilpailuja. Juhlavuoden kunniaksi pyysimme juttunurkkauksemme helmikuun 2021 vieraaksi Metsämäen raviradan toimitusjohtaja Eeva Karvosen, jonka kanssa toivomme hyvää yhteistyötä.

Kenties Metsämäen yhtenä vetonaulana tulevaisuudessa voisivat olla 'englantilaistyyppiset' greyhound-lähdöt ravipäivien keskellä, se kun on ainoa ravirata Suomessa, jossa tällainen erikoisuus pysyttäisiin toteuttamaan.

Eeva Karvonen aloitti Metsämäen toimitusjohtajana toukokuussa 2020, kun tehtävässä pitkään toiminut Roger Johansson jäi eläkkeelle. Eeva Karvonen on työskennellyt aikaisemmin Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton vs. toiminnanjohtajana, Suomen Hippoksessa yhteyskoordinaattorina ja jalostusvastaavana sekä Hevosopistolla, jonka hankepäällikön paikalta hän siirtyi Turun raviradan toimitusjohtajaksi.

1. Miten esittelisit itsesi?

Olen Eeva Karvonen, Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja. Koulutukseltani olen Agrologi AMK, ja olen tehnyt pitkään töitä hevosalan eri organisaatioissa. Olen kahden pienen lapsen äiti ja asun perheeni kanssa Lohjalla.

2. Millaisia tehtäviä työpäiviesi arkeen kuuluu?

Aloitin tehtävässä tosiaan toukokuussa 2020, ja hommat vaihtelevat paljon raviradan - ja sen tapahtumien - käytännönjärjestelyistä aina hallinnollisiin tehtäviin ja talouden hallintaan saakka. Paljon yritetään käyttää aikaa tulevaisuuden suunnitteluun ja kehittämiseen.

3. Miten hyvin tunnet vinttikoiraurheilua tai greyhound racingia?

En tunne sitä oikeastaan lainkaan. Tunnistan kyllä greyhoundin, mutta siihen se sitten taitaa jäädä.

4. Millaisena näet greyhound racingin tulevaisuuden Metsämäessä, ja voiko ratamme jatkaa toimintaansa siellä myös tulevaisuudessa?

Toiminta on viime vuosina rajoittunut harjoitteluihin kesäaikaan, eikä kilpailuja ole juuri ollut. Meillä on paljon kehittämissuunnitelmia koko alueelle ja toki toivomme aktiivista toimintaa alueella joka saralla. Mitä enemmän saamme ihmisiä Metsämäkeen, oli tapahtuma tai tilaisuus mikä tahansa, on se varmasti kaikille hyväksi.

5. Voisiko tulevaisuudessa löytyä jotain uudenlaista yhteistyötä teidän hevosihmisten ja meidän koiraharrastajien välille?

Ihan varmasti yhteistyötä voi olla enemmän ja uudella näkökulmalla.

6. Millaisia toiveita tai ehdotuksia sinulla on koirakerhomme Metsämäessä toimisen suhteen?

Tässä hetkessä on tietenkin vaikea järjestää perustoimintaakaan, mutta toki toivomme aktiivista yhteistyötä ja tekemistä Metsämäessä sekä koira- että hevosharrastuksen osalta.

7. Miten mielestäsi lajimme näkyvyyttä voitaisiin parantaa?

Sosiaalisen median kautta pystytään tavoittamaan merkittävän paljon näkyvyyttä, jota varmasti voisi hyödyntää paremmin.

8. Miten suhtaudut ajatukseen, että jossain vaiheessa joihinkin Metsämäen ravipäiviin (tai poniraveihin) sijoitettaisiin "Metsämäen erikoisuutena" keskelle yksi tai kaksi greyhoundien näytöslähtöä?

Kun kaikki turvallisuuteen liittyvät seikat otetaan huomioon, tämä olisi varmasti hieno ohjelmanumero eri tapahtumissa.

9. Mitä muuta haluat sanoa harrastajillemme tai meille TGK:n hallitukseen kuuluville?

Tervetuloa Metsämäkeen!

Eevaa haastatteli 20.2.2021 TGK:n sihteeri Ilkka

* * * * *

PIINAPENKISSÄ TIINA YLÄNEN

Tiina Ylänen valittiin vuonna 2020 kattojärjestömme Greyhound Racing Liiton puheenjohtajaksi. Napakalla otteella hän on siitä lähtien heilutellut puheenjohtajan nuijaa, ja hallituksen yhteydenpito on ollut tiivistä. Lajissa, johon harrastajat osallistuvat suurella tunteella, ja mihin olennaisena komponenttina liittyy myös kilpailullisuus, tietysti myös räiskyy ja tapahtuu. Puheenjohtajan työsarka ei näin ollen ole helppo ja kadehdittava. Hienosti Tiina on kuitenkin pestinsä hoitanut! Seuraavan haastattelun kautta esittelemme hänet kerhomme TGK:n jäsenille.

1. Miten esittelisit itsesi?

Olen keski-ikää lähestyvä perheenäiti Nurmijärveltä. Laumaan kuuluu ihmislasten lisäksi kaksi greyhoundia sekä isäntä. Olen toiminut aktiivisesti vinttikoiraharrastuksen parissa vuodesta 2010. Yhdistystoiminnassa eri koirayhdistyksissä olen ollut tehokkaasti mukana viimeiset 8 vuotta. Rentoudun leipomalla ja ruokaa laittamalla, joten useimmiten panokseni lajissamme, greyhound racingissä, onkin "puffantäteily". Lisäksi harrastelen yhdistysten yksinkertaista kirjanpitoa.

2. Kertoisitko jotain omasta koiraharrastuksestasi? Miten aikanaan päädyit vinttikoirien pariin?

Ensimmäinen vinttikoira - whippet - tuli minulle vuonna 2000. Lapsuudenystäväni perheessä oli whippet ja aloin sellaista myös itselleni miettiä kymmenien muiden vaihtoehtojen lisäksi. Puhelu kokeneelle kasvattajalle riitti viimeistelemään rotuvalintani. Toinen whippet tuli kaveriksi vuonna 2001. Keski-Suomessa ei ratoja ollut, mutta maastojuoksua kokeilimme muutaman kerran. Jokunen näyttely tuli myös koluttua. Vuonna 2009 perheeseemme tuli näyttelylinjainen greyhound, jonka kanssa maastojuoksusta tuli harrastus "isolla hoolla" ja sen kanssa tuli edustettua Suomea kahteen kertaan EM-maastoissa. Rataa kokeilimme muutaman kerran harjoitusmielessä. Onnettomuudet päättivät uran hieman liian aikaisin. Tällä hetkellä perheessä pn kaksi ratalinjaista greyhound-urosta - 8- ja 6-vuotiaat. Kumpikaan niistä ei erilaisten sattumusten takia päätynyt kilparadoille, mutta greyhound on myös mitä mahtavin perhekoira.

3. Milloin tulit mukaan GRL:n toimintaan?

GRL:n toimintaan tulin mukaan vuonna 2012, kun perheeseemme tuli ensimmäinen ratalinjainen greyhound. Olimme ehtineet pitkään haaveilla omasta ratalinjaisesta greyhoundista.

4. Mikä sinua tässä greyhound racingissä viehättää?

Juokseva greyhound on mitä kauneinta katsottavaa. Kyseessä on hieno laji, jossa koirat toteuttavat alkukantaista viettiään viehettä saalistamalla.

5. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on lajiimme ja omaan harrastamiseesi liittyen?

Suunnitelmana ja päämääränä toki on, että lajimme vahvistuu ja voimistuu. Hallituksen puheenjohtajana, yhdessä muun hallituksen kanssa, pyrin tätä päämäärää kohti.

Omalta osalta taasen - kun on kyse suurikokoisesta koirarodusta - niin valitettavasti kodin tilat määrittelevät lauman koon. Eli uutta perheenjäsentä ei varmasti ihan hetkeen ole meille tulossa. Myös lasten harrastusten lisääntyminen iän karttuessa tulee viemään oman aikansa. Aika näyttää, eihän sitä tiedä, vaikka lapset valitsisivat saman tien ja haluaisivat oman "kilpurinsa".

6. Ryhdyit vuonna 2020 GRL:n puheenjohtajaksi. Millainen aika tämä on sinulle ollut?

Kulunut vuosi 2020 oli raskas, mutta myös antoisa. Kärsivällisyyteni on kasvanut ihan uusiin mittoihin. Paljon aikaa on mennyt ihan perusyhdistysasioiden parissa ja hankalimmat tilanteet ovatkin tulleet sieltä. Aina vain ei voi ymmärtää kirjoitettua sanaa (vaikka se on laki). Olen ollut ilahtunut siitä, kuinka hyvä hallitus meillä on ja miten olemme isoista näkemyseroista huolimatta pystyneet käsittelemään asiat päätökseen. Kilpailupäivät saatiin viime kaudella vietyä hienosti läpi, vaikkei sekään homma aina tanssin lailla mennyt. Yllätyin ehkä eniten siitä, kuinka itse muutuin menneen vuoden aikana. Jo mainittu kärsivällisyys lisääntyi, mutta opin myös laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja saavutin jonkinlaisen sisäisen rauhan. Jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, niin se ei "venettä kaada".

7. Mikä lajissamme on hyvää ja mikä huonoa?

Lajissa hyvää ovat harrastajat. Olen kiitollinen heistä jokaisesta! Mahtavaa on olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka elävät tätä harrastusta ja ovat sydämellään mukana. Huonoa asiaa ei lajissamme olekaan, mutta loukkaantumiset niin kilpailuissa kuin sen ulkopuolellakin ovat tietysti aina ikäviä juttuja.

8. Miten haluat kehittää lajiamme?

Haluaisin enemmän harrastajien keskistä vuorovaikutusta lajista, sen säännöistä jne. Harrastajat tämän lajin kuitenkin lopulta tekevät ja näin ollen myös sitä kehittävät.

9. Millaisena näet greyhound racingin tulevaisuuden?

Maailmalla näen sen lajan ajan mittaan loppuvan. Suomessa tulevaisuus on huomattavasti valoisampi, koska meillä kyse on pelkästä harrastuksesta, jossa "ei raha puhu".

10. Mitkä ovat terveisesi TGK:lle?

Kiitos, kun olette mukana maailman mahtavimman lajin parissa! Sen lisäksi teillä on Suomen paras rata, joten vaalikaa sitä!

Tiinaa haastatteli 30.1.2021 TGK:n sihteeri Ilkka

* * * *


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita